środa, 19 lutego 2014

Biszkopt ala tiramisu



Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 150 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cytryny
  • szczypta soli
Składniki na krem i likier:
  • 400 g serka mascarpone
  • 6 jajek
  • pół szklanki cukru
  • filiżanka dobrej kawy
  • filiżanka likieru np. Amaretto
  • kakao do posypania wierzchu ciasta


Biszkopt najlepiej zrobić według przepisu na biszkopt z kakao. Kiedy ciasto ostygnie przygotowujemy krem z serka i zaparzamy mocną kawę. Kiedy kawa wystugnie mieszamy ją z likierem.
Krem z serka: Jajka parzymy i oddzielamy żółtka od białek. Mikserem ucieramy 6 żółtek z cukrem (ok. pół szklanki). Kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny masa zrobi się jasnożółta dodajemy serek i mieszamy dokładnie ale delikatnie tzn na małych obrotach.
Wystudzony biszkopt kroimy długim i szerokim nożem na 3 blaty. Pierwszy blat nasączamy kawą z likierem i na to nakładamy masę serową. Przykrywamy dugim blatem i znów polewamy kawą i wykładamy ser i to samo z trzecim krążkiem ciasta. Na masę serową posypujemy kakao ( przez sitko ). 
Ciasto wkładamy do lodówki.

Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz