Kwiatowy tort

 

Zapraszam na domowy tort na prawdziwym biszkopcie. Bez sztucznych dodatków. Pełen świeżych owoców i kwiatów. 

A więc do dzieła. Przepis na tortownicę o średnicy 26 - 28cm.

Przygotuj składniki na ciasto:

  • mąka pszenna lub kukurydziana 160 g
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
Przygotuj składniki do wypełnienia tortu i do dekoracji:

  • cztery galaretki truskawkowe
  • dwie galaretki cytrynowe 
  • dowolne owoce np. truskawki, borówki, jagody
  • dowolne jadalne kwiaty np. lilaka, floksy, kwiaty mniszka, kurdybanka, stokrotek 

Przepis na domowy biszkopt:

Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.

Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.

Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.

Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.

Do ciasta delikanie przekładam pianę i mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).


Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia.




Biszkopt kroimy szerokim nożem na 3 części. Poszczególne warstwy polecam nasączyć ciepłą galaretką a pomiędzy nimi rozkładamy masę z gakaretki i serków homogenizowanych.
W szczelnej tortownicy układamy pierwszą warstwę tortu. Zalewamy masą serków i posypujemy drobnymi owocami np. borówki amerykańskiej i odstawiamy na godzinę do stężenia do lodówki. Nastepnie układamy kolejną warstwę tortu i postępujemy jak poprzednio. Wierzch dekorujemy układając gęsto polówki truskawek lub jagody i kwiaty. Zalewamy resztą galaretki.


Zapraszam na indywidualny dobór maści ziołowych przez towaroznawcę. Skuteczne przy bólach, również reumatycznych, oparzeniach, grzybicach, łuszczycy. Dla dorosłych i dzieci. Zamówienia i konsultacje kieruj pod adres e-mail: ogrodowyskrzat@op.pl



Komentarze

Popularne posty