Kwiatowy tort
Zapraszam na domowy tort na prawdziwym biszkopcie. Bez sztucznych dodatków. Pełen świeżych owoców i kwiatów.
A więc do dzieła. Przepis na tortownicę o średnicy 26 - 28cm.
Przygotuj składniki na ciasto:
- mąka pszenna lub kukurydziana 160 g
- 8 jaj
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
- cztery galaretki truskawkowe
- dwie galaretki cytrynowe
- dowolne owoce np. truskawki, borówki, jagody
- dowolne jadalne kwiaty np. lilaka, floksy, kwiaty mniszka, kurdybanka, stokrotek
Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.
Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.
Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.
Do ciasta delikanie przekładam pianę i mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).
Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia.
Komentarze
Prześlij komentarz