Wzmacniający syrop z bzu

 Pogoda nas nie rozpieszcza tej wiosny więc dla rozgrzania i wzmocnienia odporności przygotowałam syrop z kwitnącego właśnie lilaka zwanego potocznie fioletowym bzem.

Kwitnące powszechnie krzewy mają nie tylko aromatyczny zapach ale też wiele właściwości zdrowotnych. Syrop z lilaka (Syringa vulgaris), choć bardziej znany jako aromatyczny dodatek kulinarny jest od wieków wykorzystywany w tradycyjnym ziołolecznictwie.

Lilak pospolity


Właściwości zdrowotne domowego syropu z lilaka:


1. Przeciwgorączkowe i napotne

– Tradycyjnie stosowany przy przeziębieniach i gorączce, wspomaga naturalne procesy obronne organizmu.


2. Przeciwzapalne i łagodzące kaszel

– Działa delikatnie przeciwzapalnie, łagodząc objawy infekcji dróg oddechowych.


3. Wspomaga trawienie

– Może pobudzać wydzielanie soków trawiennych i łagodzić wzdęcia oraz niestrawność.


4. Relaksujące i poprawiające nastrój

– Kwiaty lilaka mają działanie uspokajające, dlatego syrop może delikatnie wspierać redukcję napięcia i stresu.





Stosowanie:

1–2 łyżeczki dziennie (np. do herbaty lub jako dodatek do wody)


Dla dorosłych i dzieci powyżej 6. roku życia


Uwaga:


Syrop przygotowuje się z jadalnych, świeżych kwiatów lilaka (bez łodyżek i zielonych części, które są gorzkie).

Nie należy mylić z niedozwolonymi do spożycia gatunkami ozdobnymi.



Zadbaj o zdrowie swoje i najbliższych. Poznaj najlepsze naturalne maści i kremy stworzone indywidualnie dla Ciebie i Twojej rodziny. 


Oto tradycyjny przepis na syrop z kwiatów lilaka (Syringa vulgaris) – prosty, aromatyczny i ziołowo-leczniczy:



Syrop z lilaka – przepis domowy


Składniki:

  • 3 szklanki świeżych kwiatów lilaka (bez łodyżek, czystych, niepryskanych)
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru (najlepiej trzcinowego lub białego)
  • 1 cytryna (lub sok z 1 cytryny) – dla utrwalenia i smaku
  • (opcjonalnie: kilka plasterków imbiru lub odrobina wanilii)


Wykonanie:


1. Przygotuj kwiaty

– Zbierz świeże, rozkwitnięte kwiaty lilaka, oddziel od szypułek. Nie myj – stracą aromat – wystarczy dokładnie je przebrać.


2. Gotowanie syropu

– Zagotuj wodę z cukrem i plasterkami cytryny. Gotuj ok. 5 minut aż cukier się rozpuści.


3. Zalanie kwiatów

– Zalej gorącym syropem kwiaty lilaka w dużym słoiku lub naczyniu. Przykryj ściereczką i odstaw na 24–48 godzin w chłodnym miejscu.


4. Przecedzanie

– Po maceracji przecedź syrop przez gazę, dobrze odciśnij kwiaty.


5. Pasteryzacja (opcjonalnie):

– Syrop możesz podgrzać ponownie do wrzenia i przelać do wyparzonych butelek/słoików.

– Pasteryzuj 10 minut, by wydłużyć trwałość.





Komentarze

Popularne posty