Kokosowe bułeczki bez mleka
Drożdżówki bez mleka ze slodkimi wiórkami kokosowymi. Drożdżowe bułeczki zawijane i urywane. Idealne na drugie śniadanie lub na wycieczkę poza miasto. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać poza kokosem ukochany dżem. Polecam zrobić domową matmoladę z kwiatów mniszka.
Składniki:
0,3 kg mąki
0,3 szklanki cukru
2 żółtka
pół szklanki wody
0,3 szklanki oleju
15 g świeżych drożdży
Na nadzienie:
2 białka
Łyżka cukru
300 g wiórek kokosowych
Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienia kokosowe. Wymieszaj białka i cukier z wiórkami.
Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy nadzieniem kokosowym. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku ok. 2cm. Układamy obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki dobrze jest odstawić aż podrosną i posmarować pozostałymi z jajek białkami. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta. Wierzch drożdżówek polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w soku cytrynowym)
Komentarze
Prześlij komentarz