Fermentowany sok z brzozy

 Sok z brzozy (oskoła) jest bardzo delikatnym i łatwo psującym się napojem, dlatego jego odpowiednie przechowywanie jest kluczowe. Oto kilka sposobów, jak możesz go przechowywać:


1. Lodówka (świeży sok)


W czystej, szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku w temperaturze: 2–5°C.

Czas przechowywania: do 3–5 dni.

Najlepiej pić możliwie jak najszybciej po zbiorze, bo szybko fermentuje.



2. Pasteryzacja (do dłuższego przechowywania)


Podgrzej sok do ok. 80°C (nie doprowadzaj do wrzenia), trzymaj przez kilka minut.

Wlej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek/słoików i odwróć je do góry dnem do ostygnięcia.

Tak zapasteryzowany sok można przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu.



3. Zamrożenie


Najlepszy sposób, jeśli chcesz zachować świeżość na dłużej bez utraty właściwości.

Wlej sok do plastikowych butelek lub pojemników (zostaw trochę miejsca na rozszerzenie).

W zamrażarce może stać kilka miesięcy.



4. Fermentacja (naturalny kwas brzozowy)

Pozwól sokowi fermentować w temperaturze pokojowej (np. w butelce z rurką fermentacyjną).

Można dodać np. rodzynki, cytrynę lub miód dla smaku.

Taki napój staje się lekko musujący i przypomina naturalny kwas.


A więc zaczynamy zabawę.


Przepis na fermentowany sok z brzozy:

      Oto prosty i tradycyjny przepis na fermentowany sok z brzozy (kwas brzozowy) – naturalny, lekko musujący i bardzo orzeźwiający napój.


Składniki:


  • 3 litry świeżego soku z brzozy
  • 1 cytryna pokrojona w plastry (opcjonalnie)
  • 10–15 rodzynek (dodają drożdży dzikich i wspomagają fermentację)
  • 1–2 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie – przyspiesza fermentację)
  • Opcjonalnie zioła: kawałek imbiru, gałązka mięty, skórka z cytryny, goździki – dla smaku



Sprzęt:

Butelka fermentacyjna lub słoik z gazą/rurką fermentacyjną

Ewentualnie butelki z kapslem typu swing-top do późniejszego przechowywania



Jak to zrobić:


1. Do naczynia (słoika lub butelki fermentacyjnej) wlej sok z brzozy.


2. Dodaj rodzynki, plastry cytryny, miód/cukier oraz ewentualne przyprawy.


3. Przykryj gazą lub użyj rurki fermentacyjnej, jeśli masz – chodzi o to, by powietrze mogło uciekać, ale bakterie z zewnątrz się nie dostawały.


4. Odstaw w ciepłe miejsce (ok. 18–22°C) na 3–5 dni.


5. Codziennie obserwuj – gdy pojawią się bąbelki i lekka piana, znaczy, że fermentacja ruszyła.


6. Po kilku dniach przelej przez sitko i wlej do butelek (najlepiej takich, które wytrzymają gazowanie, np. do piwa lub swing-top).


7. Trzymaj w lodówce – tam fermentacja zwolni, a napój będzie gotowy do picia i zachowa delikatne bąbelki.


Uwaga:

Butelki mogą się gazować – nie zostawiaj ich długo w cieple, bo mogą wybuchnąć.


Gotowy napój ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak – trochę jak naturalny kwas chlebowy czy kombucha.


Zioła dodają napojowi świeżości, łagodnego aromatu i właściwości uspokajających (melisa, lipa), trawiennych (imbir, mięta) i wzmacniających.


Taki napój działa jak naturalny probiotyk!




Komentarze

Popularne posty