Fermentowany sok z brzozy
Sok z brzozy (oskoła) jest bardzo delikatnym i łatwo psującym się napojem, dlatego jego odpowiednie przechowywanie jest kluczowe. Oto kilka sposobów, jak możesz go przechowywać:
1. Lodówka (świeży sok)
W czystej, szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku w temperaturze: 2–5°C.
Czas przechowywania: do 3–5 dni.
Najlepiej pić możliwie jak najszybciej po zbiorze, bo szybko fermentuje.
2. Pasteryzacja (do dłuższego przechowywania)
Podgrzej sok do ok. 80°C (nie doprowadzaj do wrzenia), trzymaj przez kilka minut.
Wlej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek/słoików i odwróć je do góry dnem do ostygnięcia.
Tak zapasteryzowany sok można przechowywać przez kilka miesięcy w chłodnym miejscu.
3. Zamrożenie
Najlepszy sposób, jeśli chcesz zachować świeżość na dłużej bez utraty właściwości.
Wlej sok do plastikowych butelek lub pojemników (zostaw trochę miejsca na rozszerzenie).
W zamrażarce może stać kilka miesięcy.
4. Fermentacja (naturalny kwas brzozowy)
Pozwól sokowi fermentować w temperaturze pokojowej (np. w butelce z rurką fermentacyjną).
Można dodać np. rodzynki, cytrynę lub miód dla smaku.
Taki napój staje się lekko musujący i przypomina naturalny kwas.
A więc zaczynamy zabawę.
Przepis na fermentowany sok z brzozy:
Oto prosty i tradycyjny przepis na fermentowany sok z brzozy (kwas brzozowy) – naturalny, lekko musujący i bardzo orzeźwiający napój.
Składniki:
- 3 litry świeżego soku z brzozy
- 1 cytryna pokrojona w plastry (opcjonalnie)
- 10–15 rodzynek (dodają drożdży dzikich i wspomagają fermentację)
- 1–2 łyżki miodu lub cukru (opcjonalnie – przyspiesza fermentację)
- Opcjonalnie zioła: kawałek imbiru, gałązka mięty, skórka z cytryny, goździki – dla smaku
Sprzęt:
Butelka fermentacyjna lub słoik z gazą/rurką fermentacyjną
Ewentualnie butelki z kapslem typu swing-top do późniejszego przechowywania
Jak to zrobić:
1. Do naczynia (słoika lub butelki fermentacyjnej) wlej sok z brzozy.
2. Dodaj rodzynki, plastry cytryny, miód/cukier oraz ewentualne przyprawy.
3. Przykryj gazą lub użyj rurki fermentacyjnej, jeśli masz – chodzi o to, by powietrze mogło uciekać, ale bakterie z zewnątrz się nie dostawały.
4. Odstaw w ciepłe miejsce (ok. 18–22°C) na 3–5 dni.
5. Codziennie obserwuj – gdy pojawią się bąbelki i lekka piana, znaczy, że fermentacja ruszyła.
6. Po kilku dniach przelej przez sitko i wlej do butelek (najlepiej takich, które wytrzymają gazowanie, np. do piwa lub swing-top).
7. Trzymaj w lodówce – tam fermentacja zwolni, a napój będzie gotowy do picia i zachowa delikatne bąbelki.
Uwaga:
Butelki mogą się gazować – nie zostawiaj ich długo w cieple, bo mogą wybuchnąć.
Gotowy napój ma lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak – trochę jak naturalny kwas chlebowy czy kombucha.
Zioła dodają napojowi świeżości, łagodnego aromatu i właściwości uspokajających (melisa, lipa), trawiennych (imbir, mięta) i wzmacniających.
Taki napój działa jak naturalny probiotyk!
Komentarze
Prześlij komentarz