Topinambur

  Z cyklu wszechstronne rośliny wspomagające zdrowie zapraszam na


 Zimowy Topinambur 

Helianthus tuberosus

Uwaga. Na końcu artykułu przepis!

   Teraz zimową porą dostępne są bulwy. Możemy je spożywać na świeżo, gotowane lub pieczone i suszyć na mąkę. Wszechstronne zastosowanie topinamburu czyni z niego roślinę bardzo wartościową.

   Bulwy topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jego bulwy są bogate w minerały i witamin. Zawiera wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, krzem i witamonę C oraz witaminy z grupy B.

Właściwości zdrowotne topinamburu:

1. Wspomaga trawienie i florę bakteryjną jelit

Zawiera duże ilości inuliny (do 20%), która działa jak prebiotyk – wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych.

2. Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi

Inulina spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu topinambur jest polecany osobom z cukrzycą i insulinoopornością.

3. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy

Dzięki inulinie i błonnikowi wspomaga odporność organizmu.

Zawiera cynk, żelazo, magnez i inne minerały ważne dla układu odpornościowego.

4. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi

Błonnik i inulina pomagają zmniejszać poziom „złego” cholesterolu LDL.

Dzięki zawartości potasu wpływa korzystnie na regulację ciśnienia krwi.

5. Pomaga w odchudzaniu

Ma niski indeks glikemiczny (IG = 15).

Zawartość błonnika daje uczucie sytości na dłużej.

6. Poprawia pracę wątroby

Pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby.


Jak spożywać topinambur?

   Można go jeść na surowo (np. w sałatkach), pieczony, gotowany, smażony lub jako pfrytki.

Można z niego robić chipsy, zupy czy nawet zdrowe frytki.

Może powodować wzdęcia u osób wrażliwych na błonnik i inulinę. Warto wprowadzać go stopniowo do diety.


Kwiaty - żółty kwiatostan pojawią się pod koniec lata. Pachnie jak słonecznik. 

Suszony kwiat topinamburu działa przeciwzapalnie. Eliminuje stany zapalne jamy ustnej i gardła. Łagodzi bóle zębów. Wskazania do stosowania to przede wszystkim anemia (poprawia przyswajalność żelaza i usuwanie jego nadmiaru) oraz choroby serca (arytmia, tachykardia). Napar oczyszcza krew i limfę, poprawia krążenie. Oczyszcza organizm z toksyn, w tym zatruć pokarmowych i alloholowych. Łagodzi bóle głowy. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego począwszy od stanu zapalnego żołądka, zgagę, poprzez stany zapalne trzustki a na koniec normalizuje odpływ żółci i przynosi ulgę przy bólach brzucha i hemoroidach. Zalecana przy miażdzycy i w osłabieniu pamięci. 

Sałatka z topinamburem, jabłkiem i orzechami


Składniki (na 2 porcje):

  • 2 średnie bulwy topinamburu
  • 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 50 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
  • Sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: natka pietruszki lub rukola do dekoracji

Przygotowanie:

Topinambur dokładnie umyj (można go obrać, ale nie jest to konieczne). Warzywa i owoce pokrój w cienkie plasterki lub słupki o podobnej wielkości. Orzechy zgnieć. Zmieszaj w miseczce sok, olej i miód. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Smacznego.




Komentarze

Popularne posty