Topinambur
Z cyklu wszechstronne rośliny wspomagające zdrowie zapraszam na
Zimowy Topinambur
Helianthus tuberosus
Uwaga. Na końcu artykułu przepis!
Teraz zimową porą dostępne są bulwy. Możemy je spożywać na świeżo, gotowane lub pieczone i suszyć na mąkę. Wszechstronne zastosowanie topinamburu czyni z niego roślinę bardzo wartościową.
Bulwy topinamburu, czyli słonecznika bulwiastego, mają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Jego bulwy są bogate w minerały i witamin. Zawiera wapń, potas, magnez, cynk, żelazo, krzem i witamonę C oraz witaminy z grupy B.
Właściwości zdrowotne topinamburu:
1. Wspomaga trawienie i florę bakteryjną jelit
Zawiera duże ilości inuliny (do 20%), która działa jak prebiotyk – wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych.
2. Pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi
Inulina spowalnia wchłanianie glukozy, dzięki czemu topinambur jest polecany osobom z cukrzycą i insulinoopornością.
3. Wpływa korzystnie na układ odpornościowy
Dzięki inulinie i błonnikowi wspomaga odporność organizmu.
Zawiera cynk, żelazo, magnez i inne minerały ważne dla układu odpornościowego.
4. Obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
Błonnik i inulina pomagają zmniejszać poziom „złego” cholesterolu LDL.
Dzięki zawartości potasu wpływa korzystnie na regulację ciśnienia krwi.
5. Pomaga w odchudzaniu
Ma niski indeks glikemiczny (IG = 15).
Zawartość błonnika daje uczucie sytości na dłużej.
6. Poprawia pracę wątroby
Pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby.
Jak spożywać topinambur?
Można go jeść na surowo (np. w sałatkach), pieczony, gotowany, smażony lub jako pfrytki.
Można z niego robić chipsy, zupy czy nawet zdrowe frytki.
Może powodować wzdęcia u osób wrażliwych na błonnik i inulinę. Warto wprowadzać go stopniowo do diety.
Kwiaty - żółty kwiatostan pojawią się pod koniec lata. Pachnie jak słonecznik.
Suszony kwiat topinamburu działa przeciwzapalnie. Eliminuje stany zapalne jamy ustnej i gardła. Łagodzi bóle zębów. Wskazania do stosowania to przede wszystkim anemia (poprawia przyswajalność żelaza i usuwanie jego nadmiaru) oraz choroby serca (arytmia, tachykardia). Napar oczyszcza krew i limfę, poprawia krążenie. Oczyszcza organizm z toksyn, w tym zatruć pokarmowych i alloholowych. Łagodzi bóle głowy. Poprawia funkcjonowanie układu trawiennego począwszy od stanu zapalnego żołądka, zgagę, poprzez stany zapalne trzustki a na koniec normalizuje odpływ żółci i przynosi ulgę przy bólach brzucha i hemoroidach. Zalecana przy miażdzycy i w osłabieniu pamięci.
Sałatka z topinamburem, jabłkiem i orzechami
Składniki (na 2 porcje):
- 2 średnie bulwy topinamburu
- 1 jabłko (najlepiej kwaśne, np. szara reneta)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 50 g orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu klonowego)
- Sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie: natka pietruszki lub rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Topinambur dokładnie umyj (można go obrać, ale nie jest to konieczne). Warzywa i owoce pokrój w cienkie plasterki lub słupki o podobnej wielkości. Orzechy zgnieć. Zmieszaj w miseczce sok, olej i miód. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz