Ocet z owocami róży



Ocet na wpół jabłkowy na wpół różany. Róża w tym wypadku pomarszczona ale może być równie dobrze dzika róża. W przepisie wykorzystano całe owoce unikając przy tym zabawy w usuwanie pestek.





Skladniki:
Jabłka
Owoce róży
Ciepła woda
Miód
Ewentualnie przyprawy

Celowo nie podaję ilości owoców, ponieważ nie są tu bardzo istotne. Nic się nie stanie jeśli jabłek będzie więcej niż róży. Ważny jest natomiast syrop, którym zalewamy owoce, w proporcji 4 łyżek miodu na każdy litr wody. Wodę gotujemy, odstawiamy do przestygnięcia i dopiero dodajemy miód.



Owoce róży czyścimy tylko z ogonków. Całe wkladamy do słoika. Jabłka kroimy razem ze skórką w plastry. Ogryzek także wrzucamy do słoika. Dla urozmicenia smaku można dodać kilka ziaren pieprzu, goździki lub laskę cynamonu. Zalewamy ciepłą wodą z rozpuszczonym w niej miodem aby syrop zakrył owoce. Przykrywamy słoik gazą. Co kilka dni trzeba ocet przemieszać drewnianą łyżką. Ewentalnie dodac wody lub docisnąć talerzykiem jeśli owoce zaczną wystawać z syropu. Bąbelki świadczące o przebiegu fermentacji będą się pojawiać przez conajmniej 2 tygodnie. Po tym czasie wystarczy ocet zlać. 

Komentarze