Ciasto marchewkowe

 Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym. 

 




 Składniki:
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży)
  • szczypta kurkumy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka drobno startej marchewki
  •  pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • olej do wysmarowania foremki i bułka tarta



W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut.


Komentarze

  1. Marchewkowe obowiązkowe do upieczenia na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco i na pewno warto spróbować. Na co dzień jestem jednak wierna czekoladowym wypiekom. Najbardziej lubię muffinki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
    To prosty przepis, ale za każdym razem zachwyca swoim głębokim, czekoladowym smakiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz