Składniki:
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży)
- szczypta kurkumy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szklanka drobno startej marchewki
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- olej do wysmarowania foremki i bułka tarta
W mikserze (lub blenderem) ucieramy jajka z cukrem. Dodajemy sodę, przyprawy, olej i marchewkę. Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut.
Marchewkowe obowiązkowe do upieczenia na jesień :)
OdpowiedzUsuńmusiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńSuper napisane. Musze tu zaglądać częściej.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco i na pewno warto spróbować. Na co dzień jestem jednak wierna czekoladowym wypiekom. Najbardziej lubię muffinki https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-babeczki-czekoladowe/
OdpowiedzUsuńTo prosty przepis, ale za każdym razem zachwyca swoim głębokim, czekoladowym smakiem.