Groch w parze z kapustą
A dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach.
Składniki:
Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści. Kilkoma dużymi liśćmi układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę kapusty szatkujemy i dokładamy aż do wypełnienia pojemnika. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem.
A dokładnie groch z kapustą ale nie taki wigilijny tylko gotowany na parze. Oczywiście latem używamy młodej kapusty. Oczywiście można też w tradycyjnych garnkach.
Składniki:
- opakowanie suszonego grochu (łuskanego)
- główka kapusty
- przyprawy: sól, pieprz, cząber, majeranek, liść laurowy
- koperek
- olej
Groch płuczemy i namaczamy przed gotowaniem na minimum 12 godzin. Kapustę myjemy, obieramy z wierzchnich liści. Kilkoma dużymi liśćmi układamy dno pojemnika do gotowania na parze. Resztę kapusty szatkujemy i dokładamy aż do wypełnienia pojemnika. Kapusta w trakcie gotowania zmniejsza objętość więc nie martwimy się tym, że nie całą upchniemy do pojemnika od razu. W drugim pojemniku gotujemy groch - we wkładce do duszenia - z dodatkiem wody. Dodajemy przyprawy (bez soli) i po kilka łyżek oleju do każdego koszyczka. Nastawiamy maszynę na godzinę. Gdy warzywa zaczną mięknąć możemy dodać trochę soli i delikatnie zamieszać. Dokładamy resztę kapusty. W razie potrzeby czas gotowania wydłużamy. Podajemy z młodymi ziemniakami i koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz