Co prawda koniec zimy to nie czas na robienie przetworów z ogórków ale rewelacyjny moment na dokończenie zeszłorocznych zapasów. Zrobiłam więc zdjęcie ostatniego słoika i podaję od razu przepis na świetne kiszonki.
Składniki:
Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki:
Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą. Wekujemy i po kilku dniach odstawiamy do spiżarki (na zimę).
Składniki:
- ogórki gruntowe (podobnej wielkości)
- sól niejodowana (najlepsza kamienna)
- czosnek
- ziele angielskie
- liść laurowy
- liść winogronowy (lub porzeczkowy czy wiśniowy)
- korzeń chrzanu
- koper
Gotujemy wodę z solą. Proporcje: 2 łyżki soli na każdy litr wody. Ważny jest rodzaj soli. Ja zazwyczaj kupuję sól kamienną z Wieliczki. Taka specjalna sól do przetworów nie jest sztucznie jodowana. A w czasie gotowania wody z solą szykujemy słoiki:
Słoiki na ogórki należy porządnie umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika układamy kilka ząbków czosnku, parę ziarenek ziela angielskiego, po liściu z winogron lub z porzeczki oraz po kawałku korzenia chrzanu (ok. 1-2 cm). Im więcej chrzanu dodamy tym będą ostrzejsze. Ogórki szorujemy i układamy dość ściśle w słoikach. Nakrywamy sporą gałązką kopru i zalewamy przegotowaną wodą z solą. Wekujemy i po kilku dniach odstawiamy do spiżarki (na zimę).
Komentarze
Prześlij komentarz