W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów.
A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku.
Składniki na mały bochenek:
Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos.
A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku.
Składniki na mały bochenek:
- 200 g mąki chlebowej
- pół łyżki soli
- pół łyżki sody
- 160 ml zsiadłego mleka
- siemię lniane do posypania
Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos.
Komentarze
Prześlij komentarz