Warzywne piątki

 Wiele się mówi o nadmiarze mięsa i tluszczów zwierzęcych w diecie. Codzienna podaż tych produktów wpływa negatywnie na zdrowie. Ponadto niedobre tłuszcze, zwłaszcza używane do smażenia, wypierają te wartościowe, pogłębiając niedobory. Dziś propozycja pełna warzyw. Pełnowartościowy pożywny posiłek. Składniki tego obiadu są dawką witamin a przede wszystkim nienasyconych kwasów tluszczowych. 


Składniki:

  • Ziemniaki
  • Ciecierzyca
  • Sałata 
  • Papryka
  • Cebula 
  • Nasiona czarnuszki
  • Olej rzepakowy
  • Olej lniany 
  • Zioła jak majeranek, bazylia,
  • Pieprz, sól, suszona kurkuma
Dzień wcześniej płuczę i namaczam na noc cieciorkę. W tej samej wodzie gotuję ją następnego dnia około godzinę w ziołowych przyprawach (bez soli). Pod koniec gotowania odlewam nadmiar wody, dodaję olej, sól i pieprz.
Ziemniaki obieram i kroję w ćwiartki. Obtaczam w oleju rzepakowym i przyprawach z kurkumą, żeby zyskały kolor i smak. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na godzinę.
Sałatę kroję do miski, dodaję pieprz,  poszatkowaną cebulę i paprykę. Polewam świeżo tłoczonym olejem lnianym i posypuję czarnuszką. 
Olej lniany jest świetnym uzupełnieniem diety w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wyrównuje przy tym poziom tłuszczu, cukrów i hormonów w organizmie. Codziennie spożywany zapobiega chorobom cywilizacyjnym i poprawia odporność.

Więcej informacji o właściwościach leczniczych i zastosowaniu oleju tłoczonego na zimno przeczytaj na Facebooku na moim profilu:

Komentarze