Przepis na syrop z malin według własnej receptury zielarza i franciszkanina ojca Grzegorza Sroki znalazłam w książce Zbigniewa T. Nowaka "Infekcje u dzieci lecz ziołami":
Syrop malinowy to sprawdzony lek na grypę, przeziębienie i inne zimowe infekcje, które przebiegają z gorączką. Wpływa przeciwwirusowo. Warto go pić systematycznie od jesieni, by uchronić się przed infekcjami z przeziębienia. Rozgrzewa oraz łagodzi bóle głowy, mięśni i stawów towarzyszące przeziębieniu i grypie. Warto go polecić w bólach spowodowanych reumatyzmem. Działa też przeciwzapalnie.¹
Rubus idaeus |
Składniki:
- Dojrzałe owoce maliny
- Cukier
Syrop malinowy dodajemy do ciepłej wody lub herbaty. Kilka łyżek soku na szklankę napoju. W literaturze najczęściej polecane są herbaty z kwiatostanów lipy, kwiatów czarnego bzu, owoców róży. Wspierają one właściwości soku, działając napotnie i rozgrzewająco. Z tego powodu zaleca się wypijanie takiego zestawu po położeniu dziecka do łóżka.
¹ "Infekcje u dzieci lecz ziołami" Zbigniew Tomasz Nowak
Komentarze
Prześlij komentarz