Dynia w zalewie z liści laurowych


Jesienne dynie w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Słoiczek idealny na zimę. Polecam także jako przystawka na stół w czasie świąt Bożego Narodzenia. 



Składniki: 

  • dynia pokrojona w ćwiartki
  • Listki laurowe
  • Ziele angielskie
  • Ocet
  • Woda
  • Cukier
  • Sól
Zaczynam od przygotowania zalewy. Na litr wody daję 100 ml octu, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli oraz 4 listki laurowe i 4 kulki ziela angielskiego. Jeśli wolisz bardziej kwaśne przetwory możesz dwukrotnie zwiększyć ilość octu. Jeśli wolisz wersję słodką warzyw zwiększ ilość dodanego cukru. Podgrzewam aż do rozpuszczenia soli i cukru. W tym czasie kroję dynię bez skórki na kwadraty i upycham w słoiki. Wrzącą zalewą uzupełniam słoiki prawie do samego końca. Zakręcam i odwracam do góry dnem. Kiedy ostygną a środek nakrętki będzie wklęsły to znaczy, że przetwory są gotowe. Takie słoiki z dynią mogą stać w spiżarni do kolejnego sezonu. 

Komentarze