Cebularze

Cebularz czyli pieczywo z cebulą i marchewką. Bułeczkę możesz zabrać do pracy lub spakować dziecku do szkoły. Smaczna na ciepło,  dopiero co wyjęta z pieca lub po przestudzeniu.




 Składniki:

  • pół kubka ciepłej wody
  • łyżeczka drożdży instant lub 15g świeżych
  • pół łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • przyprawy jak oregano, bazylia, majeranek
  • jajko (można pominąć)
  • 2 cebule
  • 4 marchewki,
  • przecier pomidorowy
  • Ser żółty (można pominąć)


Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. 

Ciasto: do mąki dodaję olej i wlewam rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto aż wchłonie całą mąkę. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce na godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką. 

Nadzienie: Kroję cebule, ścieram marchewki i podsmażam na oleju, dodaję trochę wody, sól i pieprz, zioła i duszę pod przykryciem. Tak naprawdę można zrobić dowolne nadzienie z mięsem albo z dodatkiem innych warzyw. Gdy warzywa zmiękną dodaję łyżkę lub dwie przecieru pomidorowego.

Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielę na 4 części. Z każdej formuję kulkę i roplaszczam ręką, można wałkiem. Rozkładam na folii do pieczenia lub papierze i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na jakieś pół godziny.

Pieczenie: nastawiam piekarnik na 180 stopni (lub 150 z termoobiegiem). Zanim się nagrzeje uciskam palcami środek i nakładam nadzienie. Brzegi smaruję rozmieszanym jajkiem. Dodatkowo sypię garścią startego żółtego sera. Wkładam cebularze do pieca na 25 minut.

Komentarze