Dziś smażymy placki z jabłkami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.
Składniki :
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- szklanka mąki ryżowej lub kukurydzianej
- Jabłko starte na tarce
- olej do smażenia
Jabłko scieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej owoców.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku
Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku
Komentarze
Prześlij komentarz