Domowa bułka z kawałkiem mięsa a może jeszcze z dodatkiem warzyw, na pewno będzie bardzo pożywna.
Składniki na kotlety mielone:
- 1 kg mięsa zmielonego wieprzowego
- 100 -150g kaszy gryczanej
- Cebulka
- Szczypiorek
- 2 ząbki czosnku
- Bułka tarta
- Jajko
- Przyprawy suszone majeranek, bazylia, słodka papryka
- Sól i pieprz
Kaszę gotujemy ok 20 minut w osolonej wodzie i studzimy. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, łyżkę bułki tartej, pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, posiekany szczypiorek, po łyżce suszonych przypraw, solimy małą łyżeckę i szczyptę pieprzu. Mieszamy z przestudzoną kaszą i formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju aż do zrumienienia.
Bułkę przekrajamy, smarujemy musztardą, w środek wkładamy sałatę i kotleta. Tu możemy eksprymentowac z warzywami i dodać na przykład krążek cebuli albo plaster pomidora. Posypujemy startym żółtym serem i polewamy ketchupem. Każdemu będzie smakować.
Komentarze
Prześlij komentarz