Pączki z bitą śmietaną
Pyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej.
Składniki:
Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki) ubijamy dodając pod koniec cukier. W jeszcze ciepłych ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 400 g mąki
- 8 g drożdży instant
- pół szklanki mleka
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 30 g cukru
- łyżka wódki lub spirytusu
- 2 łyżki soku z cytryny
- gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml)
- 2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
- cukier puder do posypania
- olej do wysmarowania formy
Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki) ubijamy dodając pod koniec cukier. W jeszcze ciepłych ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.
WOW!! UWIELBIAM TAKIE PĄCZKI ! TEŻ BYM CHCIAŁA ŻEBY MNIE SIĘ TAK UDAŁY;) ZAPRASZAM NA'' FAWORKOWE RÓŻE''
OdpowiedzUsuńPOZDRAWIAM
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-zrobic-roze-karnawaowe.html
Ja się ćwiczylam na małych pączkach a z czasem zaczęły mi wychodzić coraz wieksze. Pieczone pączki zazwyczaj się udają, ze smażonymi jest trudniej. Z zaproszenia na faworki skorzystam ;)
UsuńNaprawdę upiekłaś te pączki w piekarniku? Bo mają kolor i obrączkę i w ogóle wyglądają jak smażone :)
OdpowiedzUsuńZ bitą śmietaną to dopiero rozpusta :)
Obrączka powstaje dlatego, że w trakcie pieczenia przekrecam pączki na drugi boczek, choć muszę przyznać,że tłuszczu do wysmarowania formy też nie żałuję więc prawie jakby się smażyły. Ale nie są takie tłuste jak tradycyjne.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Wyszły pyszne
OdpowiedzUsuń