piątek, 23 stycznia 2015

Pączki z bitą śmietaną

Pyszne pączki ze słodką śmietaną. Pieczone pączki są łatwiejsze do zrobienia niż smażone. Wyjątkowo użyłam drożdży suszonych; bez przygotowania rozczynu jest troszkę szybciej.

Składniki:
  • 400 g mąki
  • 8 g drożdży instant
  • pół szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 30 g cukru
  • łyżka wódki lub spirytusu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • gęsta śmietana 30% (kubek ok. 250 ml)
  • 2 łyżeczki cukru pudru do ubicia śmietany
  • cukier puder do posypania
  • olej do wysmarowania formy
Mąkę, drożdże, ciepłe mleko, jajka, wódkę, sok i 30g cukru mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Wyrośnięte dzielimy na 12 owalnych pączków. Odstawiamy na pół godziny. Pączki pieczemy w posmarowanej olejem foremce ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. W połowie pieczenia należy pączki odwrócić.
Śmietanę (jeszcze zimną dopiero co wyjętą z lodówki) ubijamy dodając pod koniec cukier. W jeszcze ciepłych ale nie gorących pączkach robimy dziurkę i szprycą nabijamy śmietanę. Posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. WOW!! UWIELBIAM TAKIE PĄCZKI ! TEŻ BYM CHCIAŁA ŻEBY MNIE SIĘ TAK UDAŁY;) ZAPRASZAM NA'' FAWORKOWE RÓŻE''
    POZDRAWIAM
    http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2015/01/jak-zrobic-roze-karnawaowe.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się ćwiczylam na małych pączkach a z czasem zaczęły mi wychodzić coraz wieksze. Pieczone pączki zazwyczaj się udają, ze smażonymi jest trudniej. Z zaproszenia na faworki skorzystam ;)

      Usuń
  2. Naprawdę upiekłaś te pączki w piekarniku? Bo mają kolor i obrączkę i w ogóle wyglądają jak smażone :)
    Z bitą śmietaną to dopiero rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Obrączka powstaje dlatego, że w trakcie pieczenia przekrecam pączki na drugi boczek, choć muszę przyznać,że tłuszczu do wysmarowania formy też nie żałuję więc prawie jakby się smażyły. Ale nie są takie tłuste jak tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń