Wbrew pozorom domowy makaron to nic trudnego. Wystarczy mąka i wałek. Tutaj jeszcze zabawna foremka z bałwanem ale można makaron poprostu pokroić nożem. Zaczynamy.
W dużej misce: wsypujemy mąkę, dodajemy partiami gorącą wodę i mieszamy nożem co by się nie poparzyć. Dodajemy tyle wody co wchłania mąka. Kiedy cała mąka się zlepi wyrabiamy ciasto ręką. Odstawiamy do przestygnięcia w foliowej torebce.
Na stolnicy lub sporej desce: posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na grubość kilku milimetrów. Wykrajamy kluski.
W garnku: zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Wrzucać partiami na wrzątek aż wypłyną. Przemieszać i wyławiać, przelać zimną wodą.
Podajemy do rosołu lub do sosu pomidorowego. Kluski same w sobie są pyszne.
Komentarze
Prześlij komentarz