Kremówki

Szybki i prosty przepis a jaki efekt.

Składniki na blachę:
2 płaty ciasta francuskiego
1 litr mleka
50 g masła
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka




Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 200°.
W tym czasie odlewamy do miseczki szklankę zimnego mleka i rozpuszczamy w nim mąkę, mieszamy aż nie będzie grudek. Dodajemy żółtka i znów mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną i mozemy skladac ciasto. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.







Komentarze