Pyszne ciasto sezonowe.
Składniki:
mąka pszenna (tortowa lub mniej oczyszczona) lub kukurydziana 160 g
8 jaj
szklanka cukru
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)
2-3 gałązki rabarbaru
dodatkowo cukier puder do posypania
Rabarbar myjemy i odcinamy tylko brzydkie końcówki. Kroimy w kostkę i opruszamy cukrem.
Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.
Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.
Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.
Dno tortownicy lub prostokątnej foremki wykładam papierem do pieczenia. Na papier rozkładam pokrojony rabarbar.
Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Przekładam ciasto do góry dnem i odstawiam tak do ostygnięcia. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.
Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.
Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.
Dno tortownicy lub prostokątnej foremki wykładam papierem do pieczenia. Na papier rozkładam pokrojony rabarbar.
Do ciasta delikanie przekładam pianę i szybko mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy). Przekładam ciasto do góry dnem i odstawiam tak do ostygnięcia. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Moja mama takie piekła:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń