sobota, 11 czerwca 2016

Karpatka






Proste a zarazem pyszne kremowe ciasto. Idealne dla leniuszków. Pracy przy nim nie dużo a satysfakcja gwarantowana.

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
Litr mleka
50 g masła
Pół szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 żółtka 
cukier puder do posypania

Ciasto francuskie kroimy na pół i zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze powyżej 200.
W tym czasie odwiedzamy szklankę zimnego mleka i rozpuszczamy w nim mąkę, mieszamy aż nie będzie grudek. Dodajemy żółtka i znów mieszamy. Pozostałe mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło i cukier. Do gotującego się mleka dodajemy mączną mieszankę. Gotujemy jeszcze chwilę na małym ogniu, ciągle mieszając aż masa zgęstnieje.
Należy trochę odczekać aż blaty i masa przestygną ale zanim krem będzie zimny. Na jeden blat nakładamy krem a drugim nakrywamy. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. to chyba jest kremówka :)...karpatka jest na cieście ptysiowym ....

    OdpowiedzUsuń