Ryba po grecku

Ryba w warzywach to smaczne i zdrowe danie. Powinno gościć na stołach  nie tylko od święta. Bardzo polecam.

Składniki:
  • 5 filetów z mintaja
  • bułka tarta
  • mąka
  • 2 surowe jaja
  • 10 marchewek
  • 5 pietruszek
  • 3 cebule
  • kawałek pora
  • olej
  • przyprawy
Zaczynamy od obrania warzyw i starcia na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy trochę wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia (po 5 minut na stronę). Usmażone filety przekładamy do warzyw.

Komentarze