czwartek, 8 października 2015

Krem z brokułów

Pyszna, rozgrzewająca i delikatnie pikantna gęsta zupka z zielonych warzyw z przewagą brokuł. Do tego tylko kromka chlebka lub grzanki i jesienne chłody nam nie straszne :)
Składniki:
  • Brokuł
  • 2 cebule
  • Por
  • koperek
  • natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Zioła: majeranek, lubczyk, bazylia, oregano
  • szczypta imbiru
  • ewentualnie wywar mięsny
  • olej
Szatkujemy cebule i podsmażamy. Wystarczy łyżka oleju aby krem nie był zbyt ciężki. Dodajemy poszatkowanego pora i pokrojoną na kilka części główkę brokuła. Podsmażamy jeszcze chwilę i dodajemy wody, posiekanej natki, koperku, ulubione zioła np. majeranek oraz łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu i imbiru. Jeśli zupa ma być wege dodajemy ewentualnie trochę oleju. Natomiast dla mięsożerców można dodać wywar mięsny ale nie z kostki tylko domowy np. resztkę niedzielnego rosołku. Przepis na super smaczny bulion mięsny  Żeby brokuły nie straciły pięknego zielonego koloru gotujemy je dosłownie 5 minut. Całość miksujemy. Podajemy z pieczywem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz