sobota, 5 kwietnia 2014

Bulion drobiowy

Bulion z mięsa drobiowego jest bazą wielu zup i sosów.  Przede wszystkim kojarzy mi się z przepysznym rosołkiem. Ale można też na nim ugotować zupę ogórkową lub świąteczny żur. Zawsze gotuję więcej bo nie wiadomo kiedy może się przydać. ...


Składniki:
  • 2 lub 3 skrzydełka z indyka
  • cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, listki laurowe, tymianek lub rozmaryn
Mięso myjemy i zalewamy zimną wodą (tyle żeby przykryła mięso). Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy kilka minut i wodę odlewamy razem z pianą (szumowinami). Następnie nalewamy ok. 3 litrów wody, dodajemy przyprawy i cebulę. Gdy woda zawrzy zmniejszamy gaz i gotujemy pod przykryciem nawet 2 godziny. Gdy potrzeba dolać wody to uzupełniamy najlepiej gorącą. Ciepły bulion wekujemy w słoiki a gdy przestygnie chowamy do lodówki. Zazwyczaj zużywam cały zapas w ciągu tygodnia. Bulion ze słoika wystarczy rozcieńczyć wodą, doprawić do smaku i zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz