czwartek, 30 lipca 2015

Pierogi z jagodami

A kiedy dzień nadchodzi, dzień nadchodzi idziemy na jagody, na jagody ...
 

Składniki (ok. 30 sztuk):
  • szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
  • wrzątek ok. 100 ml
  • słoik jagód
  • kilka łyżek cukru
  • łyżka soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut.  Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. 
Jagody oczyszczam i mieszam z cukrem.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę jagody, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.
W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.

1 komentarz:

  1. Dziekuje za przepis.....mozna uzyc tez jagody zamrozone...??:)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń