środa, 11 marca 2015

Gołąbki

Sprawdzony przepis na smaczne danie. Wypróbowałam i polecam przepis z opakawania ryżu Kupiec.

 

Składniki:
  •  200 g ryżu
  • 1 główka kapusty
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 mała cebulka
  • 60 g tłuszczu: masło, smalec
  •  sól, pieprz
  • 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki
  • zioła wg uznania (prowansalskie, majeranek)
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.  Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajko, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włoż ją do gotującej sięwody na conajmniej 5 minut. Ostrożnie oddzielaj kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą sie prażyły gołąbki. Na każdy liśćnakładaj porcję farszu i zwijaj dośćciasno od nasady. Zwiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całośćbulionem połaczonym z zasmażką tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym.
Na zdjęciach gołąbki w sosie pomidorowym, oczywiście z ryżem białym długoziarnistym Kupiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz