Roladki z szynki

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba.




Składniki:
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mała cukinia
  • kilka pieczarek
  • mąka 
  • bułka tarta
  • jajko
  • olej
  • sól, pieprz, majeranek, rozmaryn

Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku. 
Mięso kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy. Roladki mają być podsmażone z każdej strony (nie tylko od góry i od dołu).

Komentarze