Strucla drożdżowa

 Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka.


Składniki:
  • pół kg mąki 
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem)
  • pół szklanki oleju
  • 30 g świeżych drożdży
  • konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe
  • lukier: sok z cytryny i cukier puder

 Zaczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru, dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon.
Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta.
Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym).

Komentarze

Prześlij komentarz