Rolada z ciasta drożdżowego wypełniona po brzegi konfiturą owocową. Wedle wyboru ciasto można zrobić bez mleka.
Składniki:
- pół kg mąki
- pół szklanki cukru
- 3 żółtka
- szklanka wody (lub pół na pół z mlekiem)
- pół szklanki oleju
- 30 g świeżych drożdży
- konfitura porzeczkowa lub powidła śliwkowe
- lukier: sok z cytryny i cukier puder
Zaczynamy
od rozpuszczenia drożdży w ciepłej wodzie, dodajemy łyżkę mąki i cukru,
dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na jakieś 10-15 minut.
Cukier
i żółtka ucieramy na gładką masę, mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy
olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i
odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy
ciasto na cienki prostokąt. Z podanej ilości składników możemy upiec jedno duże ciasto lub dwa mniejsze. Rozwałkowane ciasto smarujemy ulubionymi konfiturami np. z
porzeczek, jagód czy truskawek albo powidłami ze śliwek. Ciasto zwijamy w rulon.
Formę wykładamy papierem do pieczenia albo używamy silikonowej. Pieczemy przez ok. 40 minut w
temperaturze 180 stopni ale czas zależy od grubości ciasta.
Wierzch strucli polewamy lukrem (cukrem pudrem rozpuszczonym w podgrzanym soku cytrynowym).
Mmm, musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń