czwartek, 20 listopada 2014

Pieczeń rzymska

Przepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.

Składniki:
  • 500g mięsa wieprzowego / wołowego
  • dwie cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 2 jaja
  • bułka tarta lub kajzerka
  • sól, pieprz,
  • majeranek, suszony imbir, mielona papryka
  • olej
Podsmażamy na oleju poszatkowane cebule i czosnek. Mięso mielimy w maszynce dwa razy, za drugim razem mielimy też podsmażone cebule. Na tarce ścieramy suchą kajzerkę, dodajemy do mięsa razem z jajkiem, pokrojonym szczypiorkiem i przyprawami. Całą mieszankę przekładamy na papier do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Smarujemy drugim jajkiem i posypujemy bułką tartą i majerankiem. Pieczemy niecałą godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

1 komentarz:

  1. Bardzo długo wzbraniałam się do powrotu do pieczeni rzymskiej. Kiedyś ktoś mnie poczęstował i smakowała przypaloną gazetą, dosłownie. Na szczęście ten uraz mam już za sobą i takich rarytasów sobie nie odmawiam. :)

    OdpowiedzUsuń