wtorek, 25 listopada 2014

Ćwikła

Domowe buraczki z chrzanem. Super dodatek do mięs, serów i kanapek, idealna na co dzień i od święta.  

 

Składniki:
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • mały korzeń chrzanu
  • cytryna
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier
  • ocet (najlepiej jabłkowy)
 
 


Buraki myjemy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy około dwóch godzin. Uzupełniamy parującą wodę żeby buraki były całe zakryte. Sprawdzamy widelcem czy są miękkie, odlewamy wodę a buraki pozostawiamy do przestudzenia. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, najlepiej na drobnych oczkach.
Korzeń chrzanu płuczemy chłodną wodą, obieramy skórkę i ścieramy na drobnych oczkach tarki (polecam zetrzeć chrzan w mikserze). Starty chrzan mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny żeby nie ściemniał. 
Do buraków dodajemy odpowiednią ilość chrzanu smakując czy nie jest zbyt mocny. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i odrobiną octu.

1 komentarz:

  1. zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń