środa, 19 listopada 2014

Bułki śniadaniowe

Domowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.



Składniki:
  • 200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)
  • 3 łyżki mleka
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (lub graham)
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • ewentualnie odrobina masła lub oleju na wierzch


Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski. Bułki można zrobić w całości z mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate więc bułeczki formujemy mokrymi dłońmi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Z tej ilości ciasta wychodzi 9 bułek więc układamy 3 rzędy po 3 bułki. Odstawiamy pod przykryciem aż podrosną, jakieś 30 minut do godziny.
Podrośnięte bułeczki nacinamy i ewentualnie smarujemy z wierzchu olejem lub roztopionym masłem.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wkładamy bułki na 10 minut a później zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i czekamy kolejne 10 minut.

3 komentarze:

  1. Twoje bułki takie urodziwe.
    Idealne na pyszne śniadanie!

    Zapraszam do naszej Piekarni.
    Pieczemy razem co miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładne bułeczki, aż zachęcają do posiłku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Amber i Elu :) Miłego i smacznego dnia.

    OdpowiedzUsuń