sobota, 8 listopada 2014

Brokułowe risotto

Moc warzyw dostępnych jesienią a przy tym proste i szybkie w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Dla wygody zamiast garnka używam teflonowej patelni :)


Składniki:
  • brokuł
  • bakłażan
  • cukinia
  • papryka czerwona
  • papryka pomarańczowa
  • ryż 
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, oregano

 

Na oleju podsmażamy poszatkowaną cebulkę. Ryż płuczemy, wrzucamy na patelnię do cebulki. Dolewamy trochę wody i zakrywamy pokrywkę na jakieś 10 minut by ryż spęczniał. Pilnujemy by się nie zaczął przypalać. Czas gotowania zależy od rodzaju ryżu.  W sklepach dostępne są specjalne okrągłe ziarna do risotto (arborio). Polecam też ryż basmati, który choć nie klei się ale gotuje się kwadrans i jest super pyszny. Zanim ryż będzie gotowy kroimy pozostałe warzywa w sporą kostkę a brokuła dzielimy na różyczki. Paprykę warto włożyć do piekarnika na 10 minut by usunąć z niej skórkę. Jeśli cukinia i bakłażan są nie wielkie to nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Jak najwcześniej dodajemy do ryżu bakłażana i cukinię oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem aż zmiękną i dopiero dodajemy papryki i brokuły, dosłownie na 5 minut przed końcem.
Risotto stanowi samodzielne danie albo podajemy je z duszonym mięsem.

  

 

1 komentarz:

  1. Super przepis. Ja bym zjadła właśnie z duszonym mięskiem. Muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń