piątek, 28 listopada 2014

Babeczki z wróżbami

Babeczki drożdżowe z kruszonką. W każdej babeczce umieszczona jest wróżba. Żeby były jeszcze słodsze posypane są cukrem pudrem. Z podanych składników robię 12 babeczek ale to zależy od wielkości foremek.

 


Składniki:
  • pół szklanki oleju (120 g)
  • pół szklanki wody (100-110 ml)
  • pół szklanki cukru (180g)
  • pół kostki drożdży (50g)
  • 3 szklanki mąki (480 g)
  • 5 żółtek
  • folia do pieczenia
  • kruszonka (pół szklanki cukru, pół szklanki mąki i olej)
  • cukier puder do posypania (ewentualnie)
 Drożdże rozkruszamy do ciepłej wody, dodajemy pół szklanki mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).
W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki i tylko posypać cukrem po upieczeniu.
Wróżby napisane na małych karteczkach zwijamy i pakujemy szczelnie w srebrną folię do wypieków. Zawiniątka delikatnie wpychamy w wyrośnięte babeczki. Na wierzch posypujemy kruszonkę, zaklejając otwór z wróżbą.
Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut.


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł z tymi wróżbami :-). A babeczki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń