środa, 29 października 2014

Tajska kuchnia: zupa z kurczakiem

Składniki:
filet z piersi kurczaka ok.200g
marchewka
cebula
skórka cytrynowa
kawałek imbiru
kawałek kapusty pekińskiej
szklanka mleka kokosowego
olej
przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, kolendra
makaron ryżowy


Na patelni podsmażamy na oleju: pokrojonego w kostkę kurczaka, przekładamy do garnka, dolewamy wody i gotujemy. Na patelni po mięsie lądują warzywa: marchewka skrojona w słupki, cebula i kapusta w plastrach oraz kawałek startej na tarce skórki z cytryny lub limonki i starty imbir (w paseczki). Po chwili przekładamy warzywa do kurczaka. Dodajemy przyprawy. Gotujemy niezbyt długo, dosłownie kilka minut.  W tym czasie przygotowujemy makaron ryżowy i nakładamy na talerze. Zupę zabielamy mlekiem kokosowym (może być z puszki).




Kuchnia tajska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz