Przypominają placki ziemniaczane. No może te z kabaczka szybciej i łatwiej zetrzeć na tarce bo nie jest tak twardy jak ziemniaki.
Składniki:
- 2 kabaczki
- 2 jajka
- szklanka mąki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich.
Super przepis :) Nie wiedziałem, że z kabaczka ta się robić placki, tego lata zaskoczył mnie przepis na placki z cukinii ale jak widzę z innych rzeczy też można :) Koniecznie muszę przetestować. Masz do nich jakiś przepis na sos ? ZARABIAJ NA SWOIM BLOGU
OdpowiedzUsuńProponuję sos grzybowy taki jak w przepisie do mięs: http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/zeberka-w-sosie-z-kurkami.html
UsuńBardzo ciekawy przepis! Nigdy nie słyszałam o takich plackach, a mogą być naprawdę smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kabaczki, a takie placki piekł kiedyś mój tata, gdy byłam mała dziewczynką ;-).
OdpowiedzUsuń