Domowy pasztet z pieczarkami do smarowania pieczywa.
- 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka)
- 3 cebule
- 10 sporych pieczarek
- szklanka kaszy gryczanej
- sól, pieprz, majeranek
- łyżka oleju
Mięso kroimy na kawałki lub mielimy w maszynce (dzięki czemu krócej trwa smażenie). Cebule i pieczarki kroimy w plastry. Na małej ilości oleju podsmażamy cebule, pieczarki i mięso. Dodajemy przyprawy, w razie potrzeby podlewamy wodą. W tym czasie gotujemy kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy mięso jest już na tyle miękkie że się rozpada mieszamy je z kaszą. Dla uzyskania lepszej konsystencji łączymy składniki mikserem lub blenderem. Łatwiej wtedy rozprowadzić pasztet po pieczywie.
Fajny, szybki przepis. Wypróbuję :-).
OdpowiedzUsuń