środa, 22 października 2014

Flaki

Do pewnych smaków trzeba dorosnąć. Na pewno flaczki są taką potrawą. Tradycyjna zupa, podawana raczej od święta. Znakomicie rozgrzewa w jesienne i zimowe dni.

  

Składniki:
  • bulion wołowy lub drobiowy np. na skrzydle i szyjce z indyka
  • wywar z warzyw np. marchew, pietruszka, por, cebula, czosnek, seler
  • flaki (najlepiej nie mrożone)
  • pieczarki
  • papryka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • majeranek
  • koperek lub natka pietruszki
Flaki czyścimy pod bieżącą wodą i obgotowujemy. Zmieniamy wodę, znów doprowadzamy do wrzenia i drugi raz wymieniamy wodę. Po takim zabiegu zniknie nieprzyjemny zapach. Jeśli flaki są spore możemy je teraz pokroić. Wlewamy znów wodę i tym razem gotujemy ok. 2 godzin. Zawsze gotuję osobno flaki i bulion (rosół).
W tym czasie z mięsa wołowego z kością lub mięsa drobiowego (lub to i to) gotujemy bulion, także ok. 2 godzin.
 Jeśli nie mamy gotowego wywaru z warzyw to gotujemy warzywa razem z mięsem, przy czym wkładamy je później niż mięso. Czas gotowania warzyw to maksymalnie godzina. Aromat zupie zapewni dodatek liści laurowych i ziela angielskiego.
Przelewamy przez sito bulion do flaków. Dodajemy sól i pieprz. Z pozostałych warzyw i mięsa część można pokroić i dodać do gotowej zupy. Flaki gotujemy jeszcze pół godziny, zazwyczaj dodaję jeszcze pokrojone pieczarki i paprykę oraz sporą garść suszonego majeranku. Dolewamy odpowiednią ilość wody by zupa nie była zbyt tłusta. Dodatkowo zakwaszam sokiem pomidorowym. Podaję posypaną natką pietruszki lub koperkiem. Najlepiej smakuje z pieczywem.

2 komentarze:

  1. Do flakow nie dodajemy-koperku,pomidorow,pieczarek(!!!)ale dodajemy-galke muszkatolowa,imbir,pieprz ziolowy no i lyzke masla!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Stanowczo się nie zgadzam :) Przepis jest tradycyjny i tak zazwyczaj podawany w mojej rodzinie natomiast imbir czy pieprz tzw. ziołowy to dodatki (wymysł) ostatnich lat. Masło, jak kto lubi ale po co, skoro flaki są na bulionie z mięsa? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń