Zawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej
kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i
smak są warte tego wysiłku.
Składniki:
Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy.
Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw.
Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Składniki:
- kurki (ok. 2 szklanek)
- cebula
- mąka
- wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze)
- bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej
- makaron
- natka pietruszki lub koperek
- olej
Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy.
Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw.
Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz