Zupa grzybowa

 Zawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są  warte tego wysiłku.


Składniki:
  • kurki (ok. 2 szklanek)
  • cebula
  • mąka
  • wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze)
  • bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej
  • makaron
  • natka pietruszki lub koperek
  • olej

Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy.
Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw.
Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Grzyby

Komentarze