sobota, 6 września 2014

Sałatka jarzynowa

Moja ulubiona. Wśród wielu wersji sałatek warzywnych ta smakuje wszystkim.

Składniki:
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki (korzeń)
  • seler
  • jabłko
  • 3 jajka
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 ogórki kwaszone
  • kawałek pora
  • ewentualnie kilka łyżek kukurydzy lub groszku z puszki
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (6 minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki.  Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.
Sałatkę najlepiej odstawić do lodówki na godzinę aż smaki się przegryzą.

1 komentarz:

  1. Ogórki gruntowe? Takiej wersji jeszcze nie widziałam. Pomysłowo:)

    OdpowiedzUsuń