czwartek, 4 września 2014

Knedle ze śliwkami

 Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • śliwki (bez pestek) węgierki
  • cukier


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski.
Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
Podajemy posypane cukrem lub polane masłem.






Z dziećmi i dla dzieci 2014Warzywa psiankowate 2014 Śliwka - robaczywka! Warzywa psiankowate 2014 Szkolne śniadania

2 komentarze:

  1. Uwielbiam knedle. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadlam lata cale!
    Aj, smak dziecinstwa...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń