Tradycyjne knedle ze śliwkami, gotowane kluski z ciasta ziemniaczanego ze słodkimi węgierkami.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (ugotowanych)
- szklanka mąki
- 2 jajka
- sól
- śliwki (bez pestek) węgierki
- cukier
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski.
Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową lub małym siteczkiem.
Podajemy posypane cukrem lub polane masłem.
Uwielbiam knedle. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)
OdpowiedzUsuńNie jadlam lata cale!
OdpowiedzUsuńAj, smak dziecinstwa...
:)
Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl