sobota, 9 sierpnia 2014

Żeberka w sosie z kurkami

Składniki :
Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg)
Olej lub smalec
Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek.
Kilka ząbków czosnku
Szklanka  białego wina
2 duże cebule
Szklanka kurek
Kilka łyżek mąki

Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Oprószamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.
W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy.
Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Żeberka polewamy sosem i podajemy z ziemniakami lub dowolną kaszą.


Sztuka mięsa edycja letnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz