wtorek, 5 sierpnia 2014

Pulchne naleśniki bez mleka

Naleśniki do słodkiego nadzienia. Przepis tradycyjny, w którym mleko zastąpiono wodą i olejem. Składniki na 8 sztuk.
Składniki :
1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki wody
4 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
szczypta soli
olej do smażenia
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie trzepaczką choć najłatwiej użyć w tym celu miksera. Masę odstawiamy na kwadrans. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni spryskanej odrobiną oleju. Kiedy brzegi naleśnika zaczną odstawać od patelni przerzucamy go na drugą stronę.
Podajemy z domową konfiturą z malin lub truskawek. Ja dziś robiłam i polecam Konfiturę z porzeczki.

4 komentarze:

  1. zdecydowanie wykorzystam ten przepis u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Najczęściej pszenna typu 650 ale często dodaję pełnoziarnistej. Z tortowej (450) wychodzą bardzo delikatne i puchate :)

      Usuń
  3. A czy sprawdzilyby sie na mące kukurydzianej? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń