Prosta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii.
Składniki :
Na kg aronii
Pól kilo cukru
Korzeń imbiru
Litr wódki (40-50%)
Składniki :
Na kg aronii
Pól kilo cukru
Korzeń imbiru
Litr wódki (40-50%)
Oczyszczone owoce aronii zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 cm kawałek imbiru i zalewamy alkoholem. Przez 2 tygodnie trzymamy w zamkniętym słoiku na słonecznym parapecie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zostawiamy na jakieś pół roku aż dojrzeje w chłodzie.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Macerowanie jakiegokolwiek owocu spirytusem to nieporozumienie, więc dla tego przepisu moje oklaski. Ja daję na kilo aronii trochę mniej cukru - ok. 40 dag - i zamiast imbiru liście mięty z ogródka - ok.10 sztuk - i jeszcze 100 ml rumu 40 %. Smak po paru miesiącach przypomina słynną gdańską "goldwasser". Najstarsza butelka mojej aroniówki miętowo - rumowej z 2006r. to niebo w gębie. Zdrówko !!
OdpowiedzUsuń