sobota, 9 sierpnia 2014

Nalewka z aronii

Prosta w przygotowaniu i zdrowa nalewka z owoców aronii.


Składniki :
Na kg aronii
Pól kilo cukru
Korzeń imbiru
Litr wódki (40-50%)

Oczyszczone owoce aronii zasypujemy cukrem. Dodajemy 3 cm kawałek imbiru i zalewamy alkoholem. Przez 2 tygodnie trzymamy w zamkniętym słoiku na słonecznym parapecie. Po tym czasie filtrujemy nalewkę i przelewamy do butelek. Zostawiamy na jakieś pół roku aż dojrzeje w chłodzie.








Nalewki i wina domowe II edycja

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Macerowanie jakiegokolwiek owocu spirytusem to nieporozumienie, więc dla tego przepisu moje oklaski. Ja daję na kilo aronii trochę mniej cukru - ok. 40 dag - i zamiast imbiru liście mięty z ogródka - ok.10 sztuk - i jeszcze 100 ml rumu 40 %. Smak po paru miesiącach przypomina słynną gdańską "goldwasser". Najstarsza butelka mojej aroniówki miętowo - rumowej z 2006r. to niebo w gębie. Zdrówko !!

    OdpowiedzUsuń