Składniki:
Ziemniaki gotujemy bez obierania przez 10 minut.
Wodę z garnka odlewamy a ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Aby się nie poparzyć ziemniaki nadziewamy na widelec i ściągamy skórkę nożem. Można też poczekać aż przestygną.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy plastry cebuli i dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli wrzucamy ziemniaki i rumienimy je z każdej strony. Pod koniec ewentualnie dosalamy do smaku.
Podajemy jako główne danie albo razem z gulaszem.
- 1 - 2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
- olej
Ziemniaki gotujemy bez obierania przez 10 minut.
Wodę z garnka odlewamy a ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Aby się nie poparzyć ziemniaki nadziewamy na widelec i ściągamy skórkę nożem. Można też poczekać aż przestygną.
Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy plastry cebuli i dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli wrzucamy ziemniaki i rumienimy je z każdej strony. Pod koniec ewentualnie dosalamy do smaku.
Podajemy jako główne danie albo razem z gulaszem.
Komentarze
Prześlij komentarz