niedziela, 24 sierpnia 2014

Deser lodowy z jeżyn i róży

Dziś na deser bezmleczne lody z jeżyn i konfitury z płatków róży.




Składniki:
  • 3 szklanki dojrzałych czarnych jeżyn
  • 3 łyżki konfitury z dzikiej róży
  • pół szklanki cukru

Jeżyny zasypujemy cukrem i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy aż puszczą sok. Po godzinie owoce przeciskamy przez sitko. Do gęstego i ciepłego soku dodajemy konfiturę. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy. Całość przelewamy do pojemniczków na lody. U mnie używa się silikonowych tubek. Można zamrozić sok także w woreczkach na lody i podawać kostki np. do ciasta lub do herbaty. Lody muszą poleżeć w zamrażalniku około 2 godzin.

Konfitura z płatków róży jest zrobiona według domowego przepisu.







Jeżyny 2014 Z dziećmi i dla dzieci 2014 Akcja lodowa 2014

1 komentarz:

  1. Swietny pmysl na letni deser!
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń