wtorek, 5 sierpnia 2014

Borówka brusznica do mięsa i sera

Borówka leśna czyli brusznica. Tak samo jak czarne jagody borówki zbieramy w lesie. Można też dostać je na bazarach. W przeciwieństwie do borówek ogrodowych brusznica ma czerwone owoce. Kwaskowaty smak znajduje wielu amatorów. Przyrządzamy z  nich doskonałe powidła do mięsa lub serów.

Składniki :
0,5kg borówek brusznicy
0,2kg cukru
sok z połowy cytryny

Borówki płuczemy i przebieramy z liści. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.  Następnie wstawiamy na średnim płomieniu i doprowadzamy do wrzenia.  Gotujemy ok. godziny na małym ogniu dolewając po trochu soku z cytryny. Borówka jest gotowa gdy sok z owoców się zredukuje i zgęstnieje. Przekładamy w słoiczki i odstawiamy nakrętkami w dół aż do ostygnięcia.

Do podstawowej borówki możemy dodać też przyprawy jak imbir czy cynamon.  Można też dodać kilka czarnych jagód.  
Tradycyjnie podajemy do pieczonych mięs (zwłaszcza do dziczyzny) oraz do twardych serów.  

4 komentarze:

  1. Właśnie zaczął się sezon na borówki. Czas do lasu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, już pod koniec lipca zbierałam pierwsze sztuki w nadmorskim lesie. W tym roku było mało czarnych jagód ale borówki obrodziły.

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku mm bardzo dużo borówki brusznicy,robię z niej bardzo dużo przetworów,aby tylko czas mi na to pozwalał

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u nas tego roku brusznicy prawie nie było, za to testuję kolejną nalewkę z aronii : )

      Usuń